וואלה!
וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מוזיאון תל אביב: פעולות המחאה נמשכות

שני גורקביץ'

30.11.2011 / 0:11

כ-40 משוררים ואמנים הפגינו למרגלות הגלריה על שם דורון סבג באגף החדש של המוזיאון. כוח אבטחה מיוחד שהיה במקום התמודד עם הקראת שירה וניסיון לתלות תמונות פיראטיות

"באנו כדי לסמן את האתר הזה כזירת פשע, הפשע של חברות כוח האדם", כך אמר אמש (שלישי) האמן והמשורר יהושע סיימון במהלך תערוכה ואירוע שירה פיראטיים באגף החדש של מוזיאון תל אביב לאמנות. את האירוע, שהתמקד בגלריית הצילום על שם דורון סבג - ORS, ארגנה קבוצת גרילה תרבות יחד עם ארגון כוח לעובדים וגופים נוספים במחאה על מה שהוגדר כ"עבדות החדשה" או "ניצול העובדים על ידי חברות הקבלן". הפעולה מצטרפת לאירועי מחאה רבים נוספים שארגנו לאחרונה קבוצות אמנים סביב ובתוך האגף החדש של המוזיאון.

במסגרת האירוע נאספו ברחבה שלמרגלות הגלריה כ-40 משוררים ואמנים כמו רועי צ'יקי ארד, מרחב ישורון, מתי שמואלוף, תהל פרוש, ערן הדס, יובל בן עמי ועוד. למודי לקחים מהפגנות אמנים קודמות, אנשי הביטחון של המוזיאון נערכו מראש, ובאזור התמקם קב"ט המוזיאון ועמו חמישה אנשי אבטחה של משרד הביטחון - כולם בלבוש אזרחי. למרות החשדנות הראשונית והמתיחות מצד אנשי הביטחון, אירוע השירה החל בצורה נינוחה כשמסביב ממשיכים לטייל זוגות שניצלו את הכניסה החופשית לאגף החדש, כדי להסתובב בו עם עגלות הילדים שלהם.

ראשון הדוברים היה המשורר מרחב ישורון, ונראה כי דבריו הרגיעו את אחראי האבטחה בדבר כוונות הקבוצה, ואף שיעשעו אותו. "בוז לחברות כוח האדם ושיעופו מחיינו כמה שיותר מהר", קראה פרוש שהתייצבה על מדרגות הגלריה והקדישה את השיר שהקריאה לדורון סבג, בעל חברת כוח האדם, שעל שמו נקראת הגלריה. המשוררים עלו בזה אחר זה כדי להקריא מיצירותיהם, או מיצירות אחרות שבחרו. "אני לא יודע אם מדויק לקרוא לאנשים האלה פושעים, אבל הם מנהלים את המדינה", אמר הדס והקריא את תרגומו לשיר "הזונות עוד שולטים במדינה" שכתב ג'רוויס קוקר.

ממש כמו "הסנדק"

"אנחנו רוצים להראות לו שעולם האמנות מקיא אותו", אמר יוזם האירוע, צ'יקי ארד. "המון אמנים סירבו להשתתף באירוע הזה ואני מבין אותם, כי הם צריכים להתפרנס. גם אני לא הייתי רוצה לצאת נגד הבוס שלי". המשורר שמואלוף התייחס לסבג ואמר כי "הוא מקבל לגיטימציה על ידי הלבנת הכסף - הוא הופך את הכסף מניצול, ליוקרה וללגיטימיות בכך שהוא מפעיל את הגלריה. כמו בסרטים של 'הסנדק' שאשתו תורמת לצדקה, אז כאן הסנדק פשוט מפעיל חברת כוח אדם, שזו מילה אחרת לעבדות". אחרי הרבה קריאות למען שיפור תעסוקה, זכויות עובדים וחיסול חברות כח האדם הסתיים פרק השירה של האירוע ואז החלו האמנים לנסות ולתלות על קירות המוזיאון יצירות קטנות שהביאו עמם. בנקודה הזו התערבו המאבטחים: "בואו נסיים את זה בטוב", ביקשו מהאמנים שהתעקשו לתלות את הציורים למרות שאלו הוסרו כעבור שניות.

אחרי כמה דקות של ויכוח מנומס למדי הסתיימו כל ניסיונות התליה, והיצירות נותרו בידיהם של המאבטחים. "תחזיר לנו את העבודות או אפילו קח אותן הביתה, רק שלא יגיעו לאוסף של המוזיאון", אמר סיימון לאחראי האבטחה, תוך שהוא מתייחס לטענות האמנים על כך שרוב היצרות המוצגות בגלריה התקבלו מאמנים שאולצו למסור אותן למוזיאון ללא תמורה. משתמה הפעולה לחצו האמנים ידיים עם אנשי האבטחה והמשיכו לדבר איתם על תנאי עבודה, עבדות ויצירה גם מחוץ לשטח המוזיאון. "יש פה אנשים נחמדים ועם רצון טוב, וגם אנשים שבאו ממקום פחות טוב", סיכם אחראי האבטחה בשיחה עם וואלה! תרבות. למרות שציין כי המוזיאון לא נערך במיוחד לאירוע, לוואלה! תרבות נודע כי המאבטחים שליוו את האמנים הוזעקו במיוחד משעות הצהריים ואף קיבלו תשלום נוסף על עבודתם.

מוזיאון תל אביב: בפרק הקודם של המחאה
מוזיאון תל אביב: על מה נאבקים האמנים?
מוזיאון תל אביב: האגף החדש יחסל את האמנות הישראלית?

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully