וואלה!
וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

המוזיקאי שמוליק קראוס הלך לעולמו

17.2.2013 / 21:10

היוצר המוערך הלך לעולמו בגיל 77 לאחר שאושפז לפני כשבוע וחצי בבית החולים איכילוב במצב קשה בשל שפעת החזירים. הלוויתו תתקיים היום (שני) בשעה 15:00

(עדכון אחרון: 18.2, 00:27)

המוזיקאי והיוצר שמוליק קראוס הלך אתמול (ראשון) לעולמו כשהוא בן 77, כך נמסר מבית החולים איכילוב בו אושפז. קראוס אושפז לפני כשבוע וחצי במחלקת טיפול נמרץ במצב קשה, כאשר מאוחר יותר אובחן כחולה בשפעת החזירים. קראוס הינו אחד מהאמנים החשובים והמוערכים ביותר בתעשיית המוזיקה המקומית, ואחראי לאינספור להיטים ככותב וכמבצע. כמו כן, הוא זוכה פרס שר החינוך למפעל חיים. לצד זאת, סבל לאורך השנים ממצב נפשי מעורער שהוביל אותו לגילויי אלימות כלפי עצמו וסביבתו, כמו גם לאישפוזים בבית החולים הפסיכיאטרי אברבנל. הוא הותיר אחריו בת זוג ושני ילדים. הלוויתו תתקיים היום (שני) בשעה 15:00 בשער הגאולה בבית העלמין ירקון.

"הוא לא יישכח" - אמני ישראל מגיבים על מותו של שמוליק קראוס
האזינו: השירים הגדולים של שמוליק קראוס

כמעט ולא ניתן לתאר במילים את תרומתו של קראוס למוזיקה הישראלית, ואת שיריו הנצחיים שכבר עם צאתם הפכו לקלאסיקות מיידיות. בתחילת שנות ה-70 היה קראוס חלק מחבורת לול והשתתף בהקלטת אלבומיו של אריק איינשטיין; לאורך השנים חיבר להיטים גם לאריק לביא, ג'וזי כץ ועוד רבים; אך מעל הכל, זכורה לו עבודתו עם החלונות הגבוהים, ההרכב שאלבומו היחיד משנת 1967 נחשב לאבן הדרך הראשונה בתולדות הרוק הישראלי. ההרכב כלל את איינשטיין וג'וזי כץ, זוגתו דאז. בשנים האחרונות מצבו הבריאותי של קראוס התדרדר, ולאחרונה הוא נעזר בכסא גלגלים בכדי להתנייד.

קראוס נולד בשכונת נחלת אחים בירושלים, ובצעירותו עבד כימאי בצי הסוחר. בסוף שנות ה-50 החל לשיר כחלק מצמד העופרים, אז הלחין וביצע אז את השיר "בית הערבה". בתחילת שנות ה-60 פגש בג'וזי כץ, אז מתנדבת צעירה מארצות הברית, ועד מהרה נישאו השניים והחלו ליצור ביחד מוזיקה. בשנת 1966 הקימו קראוס, כץ ואריק איינשטיין את החלונות הגבוהים, שאלבומם – שיצא, כאמור, בשנה העוקבת – נחשב לאחת מיצירות המופת הגדולות של הזמר העברי, עם שירים כמו "זמר נוגה", "הבובה זהבה", "אינך יכולה", "כל השבוע לך", "אהבה ראשונה" ועוד. מספר שירים מהאלבום עוררו שערוריה עם צאתם: "יחזקאל" נפסל לשידור כיוון שנתפס כזלזול במסורת, ואילו "חייל של שוקולד", שאת מילותיו כתב חנוך לוין, נפסל "רק" בזמן מלחמת ששת הימים, כיוון שנחשב לשיר שמותח ביקורת חריפה על שירותי הביטחון וצבא ההגנה. לאחר צאת האלבום וסיבוב הופעות קצר ברחבי העולם, הלהקה התפרקה.

בשנות ה-70 המשיך קראוס להלחין שירים שנכנסו אל הפנתאון של הזמר העברי: "זה קורה", "כשאתה בוכה את לא יפה", "בלדה לעוזב קיבוץ", "סוסעץ", "אצו רצו גמדים" ועוד רבים; אולם ההצלחה וההערכה האמנותית להן זכה לא הצליחו להרגיע את אופיו הסוער, ובשנת 1971 הוא נכלא על רקע איום בנשק. בעת מאסרו כתב שירים שיצאו שש שנים לאחר מכן באלבומו "מדינת ישראל נגד קראוז שמואל". אחד השירים, "שישי חם", עסק בחשיש וכמובן שנפסל לשידור. יחסיו עם כץ בשנים אלה התדדרו לכדי אלימות פיזית כלפיה, ולבסוף הם התגרשו.

ב-1982 הקליט את האלבום "גלגל מסתובב", שנחשב לאלבום מסחרי יותר מאלבום הכלא שלו וכלל להיטים כמו "גיטרה", "חבר", "איך עושים תקליט" ושיר הנושא. האלבום זכה להצלחה גדולה, אולם כרגיל אצל קראוס, לא הפך לחלק משרשרת של אלבומים. בשנת 1983 שחרר קראוס עם אילן וירצברג את "רואים רחוק רואים שקוף" – מלהיטיו הגדולים והמזוהים ביותר.

אלבומיו הבאים, "אחרי עשרים שנה", "ידידותי לסביבה" ו"יום רודף יום" ראו אור בהפרשים גדולים זה מזה, וכללו כולם שיתוף פעולה נרחב עם הפזמונאי יענקל'ה רוטבליט. במהלך העבודה על "יום רודף יום", בשנת 2003, קראוס חזר לגלות התנהגויות גבוליות, עד שבסוף אותה שנה אושפז פעם נוספת בבית חולים לחולי נפש.

בשנת 2006 זכה בפרס שר החינוך והתרבות על מפעל חיים בתחום הזמר העברי. ועד הנאמנים מטעם המדור לזמר עברי במנהל התרבות, בראשות אביהו מדינה, ציין בנימוקי הבחירה את מקוריות יצירתו של קראוס ואת "בנייתה ועיצובה כסגנון ישראלי צעיר, ייחודי ואופייני, מבלי לחקות או להתבטל בפני סגנונות זרים ופופולריים מן העולם הרחב". ואולם, עברו של קראוס רדף אותו גם במקרה הזה, וארגוניים פמיניסטיים רבים קראו לשלול ממנו את הפרס בשל יחסו האלים כלפי כץ בשנות ה-70.

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully