שרת התרבות והספורט לימור לבנת הקימה את "מועצת המוזיאונים יהודה ושומרון" שתאפשר למשרדה להעביר תקציבים למוזיאונים בשטחים, דבר שעד עתה לא התאפשר מאחר והחוק הישראלי איננו חל באזורים אלה.
הקמת המועצה התאפשרה בעקבות מסע לחצים שהפעילה השרה להוצאת צו אלוף אשר יחיל את הוראות חוק המוזיאונים באיו"ש. בראש המועצה יעמוד ד"ר שמשון שושני, מנכ"ל משרד החינוך לשעבר.
"הקמת המועצה מסמנת את הקץ לעיוות משפטי שנמשך שנים רבות וגרם לאפליית המוזיאונים ביהודה ושומרון", מסרה השרה בהודעה לתקשורת. "במשך זמן רב פעלתי נמרצות כדי שהמדינה תוכל לתמוךבמוסדות אלה מתוך אמונה שזוהי חובתה לנהוג על פי עקרון השוויון. לכל אורך הדרך טענתי שמדינת ישראל מחויבת להעניק לתושבי יהודה ושומרון אותם שירותים כולל תרבות כפי שהיא מעניקה לתושבים בכל מקום אחר בישראל. משכך ראוי לתת לכלל המוזיאונים ביו"ש הזדמנות לקבל תמיכה כפי שמקבלים כלל המוזיאונים הנמצאים בתחומי מדינת ישראל".
עוד נמסר בהודעה, שנפתחה במילים "כך משנים מציאות", כי חברי מועצת המוזיאונים יו"ש נבחרו מבין חברי מועצת המוזיאונים הכללית, וביניהם נמצאים ד"ר רות דורות, שמעון אלקבץ (ראש מנהל התרבות במשרד התרבות והספורט), ד"ר מרדכי זקן (ראש דסק מיעוטים במשרד לביטחון הפנים), ועוד. למעט שני חברים, כל חברי מועצת המוזיאונים נענו לפניית השרה לבנת ונתנו את הסכמתם לשמש חברים במועצה החדשה.
"זה קודם כל מראה שיהודה ושומרון הם לא חלק מהמדינה"
"מבחינת ההשקפה של האקט הזה, זה פועל טובתי", אמר לוואלה! תרבות האמן יאיר גרבוז, מהחותמים על מכתב האמנים, בתגובה על המהלך. "לבנת מוכיחה בזה כי האזורים האלה הם לא חלק לגיטימי ממדינת ישראל, עובדה שהם צריכים מועצה נפרדת. זה כמו לעשות משטרה נפרדת לאזורים הללו. לאמנות של המוזיאונים האלו לא יהיה מחיר, אלא תג מחיר", הוא אומר. "לבכות על דברים כבר עשינו מספיק. זה בלתי אפשרי להיות בעד דבר כזה, אם אתה אדם דמוקרט נורמלי. יהודה ושומרון הם לא חלק מהמדינה ואפילו השרה יודעת שהם צריכים מועצה נפרדת, שיהיה להם משהו שיתחרה בתרבות של המרכז. זה אקט בלתי מתקבל על הדעת. אני לא חושב שיש עוד מדינה מערבית מתוקנת שבה שרה במשרד התרבות מנסה לייצר בעצמה את התרבות במדינה. זה חלק ממהלך שלם של עידוד 'יצירה ציונית' כפי שהם מכנים אותה, וזו שטות מוחלטת כי מי שעושה יצירה ציונית אלו הם חבריי ואני שעושים יצירה עם ביקורת כפי שאמנות צריכה להיות - לא יצירה עם ריקוד על הגבעות ולא עם עודף שביעות רצון עצמית כמו השרה".
אל דבריו של גרבוז הצטרפה גם המחזאית עדנה מזי"א, שרק לאחרונה עמדה במרכזו של דיון על קריאות לביטול הצגתה בפסטיבל בינלאומי בהודו עקב היותה יוצרת ישראלית. "כבר אין לי מה להגיד, בא לי לבכות", אמרה מזי"א. "זה לא עניין של מוזיאונים. זה כבר לא משנה. זה עצם היותנו שם. ככל שתוקעים יותר מסמרים בארון הזה, כך יהיה יותר קשה להיחלץ ממנו, וזאת בדיוק הכוונה שלהם. ועוד לעטוף את זה ב'תרבות', כך שזה יישמע לא מזיק. ערמומיות בלירה".
מה אתם חושבים על המהלך? דברו על זה בפייסבוק