רבות נכתב על תקופת העבדות, על הסחר בבני אדם ועל שיטת המטעים באמריקה, שהולידה את הקפיטליזם. אבל, מה אנחנו באמת יודעים על ספינות העבדים שהובילו את החטופים לעולמם החדש? לא הרבה.
במשך כארבע מאות שנים הובילו ספינות עבדים מיליוני אפריקאים חטופים אל העולם החדש שבצדו האחר של האוקיינוס האטלנטי ועכשיו סופסוף מגיע ההיסטוריון שיעשה לכולנו סדר בעניינים. "ספינת העבדים-היסטוריה אנושית" הוא ספרו של מרקוס רדיקר, בו הוא משחזר בפירוט ובדייקנות את החיים, המוות והאימים בספינת העבדים, אותו "צינוק צף", שילוב מוזר ורב עוצמה של מכונת מלחמה, בית כלא נייד ובית חרושת, שבו רבי חובלים, מלחים ואפריקאים שנחטפו לעבדות חיו שבועות ארוכים בצוותא בפחד מתמיד מפני טביעה, מגפות וכרישים.
רדיקר מאיר את הפינות האפלות ביותר של אותו "עולם עשוי עץ" אפוף טרגדיה, אכזריות ואימה ודולה את סיפוריהם האישיים של הנוסעים ושולחיהם - האפריקאי הצעיר שנחטף על ידי בני כפר שכן ונמכר לסוחרי העבדים, פרח הכמורה שהתפתה להצעה לעבוד על הספינה כמלח ורב החובל שהתענג על כך שיש לו "גיהינום פרטי" משלו.
סיפורה של ספינת העבדים הוא סיפור של טרגדיה וסבל, אך גם של התנגדות והישרדות עבור אלה שגילו עצמם בתור "האנשים השחורים". בדיאלקטיקה רבת עוצמה הולידה קהילת הייסורים הנוראים שעל סיפונה של ספינת העבדים את הקפיטליזם המודרני ואת מאבקי הגזעים והמעמדות המרכיבים את ההיסטוריה של זמננו, וכן את התרבויות המתריסות, העמידות ואוהבות החיים של האפריקאים-אמריקאים והפאן-אפריקאים. הספר זכה בפרס ג'ורג' וושינגטון ובפרס מרל קורטי של ארגון ההיסטוריונים האמריקאים.
"ספינת העבדים היסטוריה אנושית", הוצאת בבל, 100 שקלים.
רצים לחנות הספרים? ספרו לנו בפייסבוק
פינת התרבות: "ספינת העבדים" של מרקוס רדיקר הוא הספר החשוב של השנה
19.8.2014 / 16:03