רובי ווקס אמריקאית שעשתה את זה בבריטניה היא האחות הסוררת של לואי תרו. אין זה נאמר לשלילה חלילה, שכן לרובי ווקס יש ניסיון בימתי מהסוג השיקספירי, כמו גם חלק מהותי בהיסטוריה של האלטרנטיב-קומדי הבריטי, לצדן של דון פרנץ' וג'ניפר סונדרס, שביחד עם רובי עשו את Girls On Top. אבל בעניינים הרלוונטיים לנו כרגע (כלומר, השידור הנוכחי של תוכניתה "אמריקן פאי" בערוץ 8) אפשר לומר שרובי ווקס עושה ב"אמריקן פאי" בדיוק את מה שתרו עשה ב"סוף שבוע פרוע", רק בטוויסט יאכנעי הזוי ועם שיער הרבה יותר גדול.
למרות שאת הקריירה שלה היא בנתה באנגליה, שם היא מתגוררת מאז אמצע שנות השבעים, רובי ווקס לא שכחה מאיפה היא באה. אהמ... מאילינוי. הרעיון המבריק של הבי.בי.סי לשסות באמריקה הביזארית והפרוורטית את לואי תרו סמל ומופת לנימוס האנגלי עבד מצוין כי אמריקה לא הבינה מה נפל עליה. אבל רק בגלל שעל סוס מנצח לא יורקים, זה לא אומר שאי אפשר לנסות גם טקטיקה אחרת. הפעם הטלוויזיה הבריטית החליטה לשלוח ליאנקיז הבלתי מרוסנים אחת משלהם, ותאמינו לי ש-25 שנה באירופה לא פגמו במאום בוולגריות הטמפרמנטית ובפה הגדול של הגברת ווקס.
המדהים הוא שלמרות שטכניקות פיתוי האויב של תרו ושל ווקס שונות בתכלית זו מזו שתיהן עובדות מצוין. בעוד שתרו, לשם הדגמה, היה מביט על כוכבנית פורנו אמריקאית בעיני עגל תמימות ושואל אותה: "את משתמשת בקונדומים?", ווקס היתה מתיישבת עם אותה בחורה לכוס קפה ואחרי שעה של פטפטת, כשהן כבר חברות הכי טובות, שואלת אותה בנונשלנס א-לה "סקס והעיר הגדולה": "אז מה, דרלינג, את לפחות גומרת מזה?".
אם תרו מרשה לעצמו לשאול הכל בזכות הפסאדה הנאיבית, ווקס מרשה לעצמה לשאול הכל במסגרת "שיחת בנות" (שיכולה בשיא הקלות להפוך לשיחת בנים-בנות, בעזרת פלירטוט-אימהי בלתי מזיק). תרו הוא נעים הליכות בהקצנה, ווקס היא חבר'המנית ללא גבולות. תרו משחק אותה פוץ יבשושי (מהסוג הסקסי), בעוד שעם ווקס אפשר להריץ דחקות (סקסיות) למכביר. כך או כך, שניהם יודעים בדיוק מה הם עושים ובשני המקרים התוצאה המושגת היא שלמרואיין לא נעים לאכזב אותם. וכמו שהזרות המתעניינת של תרו גרמה לאנשים לפתוח את הפה, כך עושה גם הפמיליאריות הידידותית וחסרת הבושה של ווקס.
במסע של רובי ווקס לגילוי הצדדים האקסצנטריים של התרבות האמריקאית, היא מגיעה למקומות דומים מאוד לאלה אליהם הגיע תרו. על סדר יומה של רובי עומדים סוהר סדיסט מאריזונה, פולה ג'ונס (האשה שחטפה טראומה מהזבבירון העקום (על פי עדותה) של הנשיא קלינטון), מטיף טלוויזיוני מממפיס, גיבורי סצינת הדייטינג הניו-יורקית, שחקני פורנו מאל.איי ומועמדות קטנטנות בתחרות יופי בקונטיקט. אין ספק שאת הנושאים הללו, שבכולם נתקלנו כבר בעבר, נשמח לראות שוב ושוב, ובטח שבתיווכה של ווקס שמוציאה מכל סיטואציה את מיטב הפוטנציאל הקומי שלה.
הבעיה היא שחלק מהנושאים הללו לא סתם מוכרים - הם נטחנו עד דק. לא שלא נהניתי מכל רגע של רובי בחברת הסוהר המטורף ג'ו ארפיו שמאכיל את אסיריו אוכל מקולקל (ודורש מהם לשלם עליו), מלין אותם באוהלים וקושר אותם זה לזה בשלשלאות, אבל האמת היא שראיתי סרט דוקומנטרי באורך מלא על אותו ג'ו ארפיו, בכלל לא מזמן ובאותו ערוץ 8 ממש. שלא להזכיר את כל שאר התוכניות על טלה-אוונגליסטים, תחרויות יופי לילדות קטנות וביקורים בסטים של צילומי סרטי פורנו שכבר ראינו. אם אלה הדברים הפרוורטיים היחידים שיש לאמריקה הגדולה להציע, אז אולי היא לא כל כך גרועה אחרי הכל.
ומעבר לחזרה לאותם נושאים, צריך לציין שגם אם טאץ' הקאצ'קע של רובי הוא כיפי ומרענן, לפעמים אי אפשר שלא לחוש שהיא עושה צחוק מהעבודה. מהפרספקטיבה הקלילה והמבודחת שלה בחיים לא היינו עולים על זה, אבל הסרט ההוא על ג'ו ארפיו הראה שאמנסטי ושאר גופים הומניטריים לא נטפלו אליו סתם כי הוא לא מגיש טארט טאטן בחדר האוכל, אלא בגלל האשמות חמורות בהרבה. אין ספק שפשטידת הקאלט שרובי ווקס אופה מחומרי הגלם של האמריקנה מספקת היטב את צרכי הבידור של הבריטים (וגם שלנו), שנהנים מכל אופציית לגלוג על אמריקה, רק שצריך לזכור שלפעמים השאנל 5 של רובי מכסה על לא מעט מהסירחון האמיתי שנודף מהפשטידה האמריקאית הרקובה.
* "רובי ווקס אמריקן פאי"
ערוץ 8, רביעי ב-23:15
BBC Prime, ראשון ב-23:30 ושלישי ב-23:00
קאצ'קע שיק
12.6.2002 / 10:02