וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

איזה צמד!

24.2.2003 / 11:27

דן שדור סבור כי למרות שאין דבר שילדי ישראל יותר רוצים מדי.וי.די של "המורדים", אין דבר שהם פחות צריכים

הצפייה בדי.וי.די החדש של המורדים, הכולל שמונה קליפים ובונוסים של מאחורי הקלעים, הותירה אותי מעוך קמעה, מלא תאווה ונטול תשוקה. חלל אינסופי נפער בתוכי, והדבר היחיד שמילא אותו היה עכוזה החטוב של מיה. בגילי המופלג, כמעט ושכחתי כמה תמים וקסום עולמם של הילדים.

למען הסר ספק, גופה המענטז של הילדונת המורדת אינו תוצר לוואי של הסדרה – הוא האני מאמין שלה. מוכיחים זאת אינספור קלוז-אפים על איבריה המחוטבים, והאופן שבו היא נוגעת בעצמה, ללא הרף מאיימת לפרום את הסכר המינימלי שעוצר את שדיה היפים מלהתפקע. תיאום חמוקיה עם המצלמות אינו צירוף מקרים - ויותר מזה, בובת המין הזו לא רק מהווה חומר שפשוף למכריו החרמנים של שרגא גפן או מושא קנאה והערצה לבנות, בחמוקיה היא מצפינה את ההיגיון הכולל של הסדרה.

כמו מסריה המיניים הבוטים של מיה, עולמם של "המורדים" נטול כל עידון. מילותיהם חפות מכל דו-משמעות, והתקשורת הרגשית שלהם נטולה כל מלל סמוי. זוהי פורנוגרפיה במיטבה, וכמו בפורנוגרפיה, הדימויים שמועברים לנו אינם דורשים שום הפעלה של הדמיון, שום ניסיון מצד הצופה לנסות לעבד באופן עצמאי את מה שהוא רואה. לכל רגש יש סימן ברור שמורה מתי לצחוק, מתי לכעוס ומתי לעשות ביד. ואף פעולה לא יכולה להיעשות במקביל.

שמונת הקליפים שבדי.וי.די המהודר הם פרי עבודתם של ארבעת המורדים, תלמידי פנימיית עשירים ומפורסמים, שבמקום ללכת בתלם בועטים במוסכמות ומקימים להקה. מיותר לציין שבהתנהלותם הנהנתנית, בין סטוץ אחד למשנהו, אין שום אלמנט מרדני. שאיפותיהם תואמות את הערכים שרובנו מחונכים אליהם בכל המסגרות: כסף, כוח ומין. אבל הלגיטימציה המוחלטת שהשאיפות האלה מקבלות אצל "המורדים" היא שהופכת את הסדרה ללהיט כזה ענק, כמו גם לתופעה מעניינת.

בקווים כלליים, "המורדים" היא האמת העירומה שנותרת לאחר שמפשיטים את המוסרנות הפרוטסטנטית נוסח "בוורלי הילס 90210". בשני המקרים הסגידה היא ליופי ולעוצמה, רק שבגירסה הישראלית-ארגנטינאית הגיבורים אפילו לא מתבקשים לעשות עצמם יצורים נוחים לסביבתם. במובן הזה יש במורדים משהו שקרוב יותר למציאות, כי בסופו של דבר אלמנט החרמנות הוא בכל זאת מרכיב זהות מרכזי בחייו של כל מתבגר, כמו גם של כל בוגר או בוגרת בעצם. וכמו כל תופעה טלוויזיונית רחבת היקף, "המורדים" לא יוצרת את המציאות. היצרים שהיא מעוררת התקיימו גם לפניה (בין השאר הודות לסדרה זו או אחרת שקדמה לה, יש כאן יחסי גומלין אינסופיים). לכן כל טענה לפיה הסדרה "משחיתה" את הנוער לגמרי מופרכת. הנוער הציוני, ברוך השם, מספיק מושחת גם ככה, ואת הסיבות לכך אפשר לתלות בכמות אילנות שתספיק למלא את צוואתו של אילן רמון ז"ל בדבר נטיעת עצים יהודיים בארץ ישראל.

ובכל זאת, נשאלת השאלה אם לא כדאי לנו לחלום על אפשרות של ילדות קצת יותר עשירה, שאינה מופקרת כולה לתאוות הבלתי ממומשות שתרבות הצריכה מציעה לנו. ובמילים אחרות, האם פורנוגרפיה, כמו גם סמים לא חוקיים, צריכים להיות נגישים לאנשים צעירים שטרם גיבשו לעצמם בסיס אישיותי מוצק יחסית? מכיוון שבשני המקרים שלעיל איסור חוקי של המדינה הוא חסר תועלת, טיפשי וצבוע, אני מניח שעל כל הורה להתמודד עם השאלה הזו בעצמו. אישית, אין לי מושג מה הייתי עושה לו עולל קטן היה נתלה לי על המכנס ומצווה עלי לקנות לו את הדי.וי.די החדש של "המורדים". אולי הייתי שולח אותו לעשן באנגים בחדר במקום.

מחוץ לאמריקה הלטינית, ישראל היא המקום היחידי שבו היסטריית המורדים הגיעה למימדים כה אדירים. נכון לעכשיו לפחות, רק בישראל נמצאה קרקע תרבותית שתפנים בצורה כה מוחלטת את העקרונות הדרמטיים של הסדרה. וכך, בעודי מתאושש מהדמדומים שהצפייה בדי.וי.די השרתה עלי, החל לכונן בי ביתר שאת החשש מפני התמוטטות של בנק גדול בישראל. ולא שרכשתי תובנות חדשות בתחום הכלכלה לאחרונה. גם המדליפים שאני מתחזק בבנק ישראל די מנומנמים מאז פרשת גלאט-ברקוביץ'. פשוט נראה לי שהקשר ההדוק בין ישראל לארגנטינה לא יכול להיות מקרי או אסוציאטיבי גרידא. המשיכה הישראלית לטלנובלות בכלל ולמורדים בפרט, מלמדת אולי על מקדם ההתמכרות הגבוה לדרמות ולמצבים מוקצנים.

הרי המיתון שעובר עלינו בשנים האחרונות הוא אייטם די משעמם. מושגים כמו שחיקת שכר או ירידה בצריכה לנפש הם תהליכים איטיים ולא פוטוגניים. אנחנו מכורים לדרמות מהסרטים, פיצוצים, מפולות בורסאיות, מהומות ברחובות, ממש כמו בארגנטינה – מכורתה של מיה. כך שבמידה שגם תסריט הבלהות הזה יהפוך למציאות, בקרוב נראה עשרות אלפי ילדים רעבים עומדים בקרנות רחוב ומציעים למכירה את הדי.וי.די המהודר של "המורדים", כולל הבונוסים הנהדרים. אבל אז לא יהיה מי שיקנה, כי במשוואת ההיצע והביקוש ילדינו תמיד ממלאים את המשתנה הלא כדאי מבחינתם. אז אולי יקדימו תרופה למכה ויבינו שלמרות שאין דבר שהם יותר רוצים מדי.וי.די של "המורדים", אין כמעט דבר שהם פחות צריכים. שייקחו איזה ספר לידיים.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully