משרד התרבות הכריז היום (רביעי) על הסרטים המועמדים בטקס פרסים חדש לקולנוע, שיזם השר מיקי זוהר כתגובת נגד פופוליסטית לזכייתו של "הים" של שי כרמלי פולק בפרס אופיר, שמארגת האקדמיה הישראלית לקולנוע. זוהר אף איים לשלול את מימון טקס פרסי אופיר.
שלושת הסרטים המועמדים לפרס הסרט הטוב ביותר הם "אנו" של מיה חטב חזז, "פנתר כפול" של מרקו כרמל, ו"ברנינג מן" של אייל חלפון, הזוכה בפרס הסרט הטוב ביותר בפסטיבל חיפה האחרון. הטקס החדש יתקיים בעוד כשבועיים בבנייני האומה בירושלים, בהנחייתה של מורן אטיאס.
אף שהאירוע מתיימר להיות טקס מקצועי, הנימוק לקיומו הוא פוליטי. לפי זוהר הוא אמור להוות "אלטרנטיבה ממלכתית ורשמית לטקס פרסי אופיר של האקדמיה הישראלית לקולנוע וטלוויזיה, אשר בשנים האחרונות אינו מייצג את הציבור הישראלי ורוב אזרחי ישראל אלא מהווה במה לקולות קיצוניים והזויים בשולי החברה הישראלית הפוגעים במרקם החברה הישראלית". הזוכים בקטגוריות אמורים להיבחר בידי "ועדות שופטים" שלא ידוע מי יושב בהן וזהותם עדיים לא פורסמה.
לפי מידע שהעביר המשרד לעיתון הארץ, רק 15 סרטים עלילתיים באורך מלא הוגשו לטקס הפרסים החדש, שהוכרז בעבר תחת השם המטעה "פרסי ישראל לקולנוע" וכעת מתקרא "פרסי הקולנוע הישראלי". לפיכך רבים מהסרטים המשמעותיים של השנה שהשתתפו בפרסי אופיר כלל אינם מתחרים במסגרתו.
הזוכה בכל אחת מעשר הקטגוריות יקבל מענק בגובה מאה אלף שקלים, כך שמיליון שקלים יחולקו בו בסך הכול. השבוע פורסם כי התמיכה של משרד התרבות בקבוצות התיאטרון העצמאיות נחתכה בעשרות אחוזים, לאחר שאותו סכום מחולק כעת בין יותר קבוצות.
פרס הסרט העלילתי הארוך הטוב ביותר
"אנו"
"פנתר כפול"
"ברנינג מן"
פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר
"מצפה לו"
"ימים טובים - סיפורו של זאב רווח"
"נער יהודי גאה"
פרס סרט הקצר/אנימציה הטוב ביותר
"חצי פגישה"
"כי תצא"
"תיאטרון צה"ל"
פרס השחקן הטוב ביותר
אורי גבריאל - "תמונות יפואיות"
פבלו רוזנברג - "הולה צ'או"
יעקב זדה - "פנתר כפול"
פרס השחקנית הטובה ביותר
הילה סעדה - "שמיים וארץ"
נור פיבק - "פינק ליידי"
עירית קפלן - "בחורים טובים 2"
פרס הבימוי הטוב ביותר
מיה חטב חזז - "אנו"
ארז תדמור - "בחורים טובים 2"
אייל חלפון - "ברנינג מן"
פרס התסריט הטוב ביותר
מינדי ארליך - "פינק ליידי"
ארז תדמור, יקי רייסנר וחוה דיבון - "בחורים טובים 2"
אייל חלפון - "ברנינג מן"
פרס הצילום הטוב ביותר
סער מזרחי - "בחורים טובים 2"
עמית יסעור - "פנתר כפול"
לאל אוטניק - "לשחרר את שולי סאן"
פרס העריכה הטובה ביותר
דוד טאובר - "האחד והיחיד שלי"
ניר נחום ואילנה ריינר - "לשחרר את שולי סאן"
עינת גלזר-זרחין - "בחורים טובים 2"
