וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

סולל בונה

21.7.2003 / 11:24

הסרט התיעודי "בונים עתיד", שיוקרן הערב ביפו, מנסה להצביע על הקשר בין ייבוא הפועלים הזרים לאבטלה וההתקוממות במגזר הערבי

מאת: עידו הררי

בשנות התשעים המוקדמות, עם תחילת יישומם של הסכמי אוסלו, החלה גם מדיניות הסגרים על השטחים. הסגרים הקשו על המעבר של הפועלים הפלסטינים, אז כוח העבודה המרכזי בענף הבנייה. כדי להתגבר על המצוקה, החליטה הממשלה על ייבוא של עובדים זרים לענף. מה שהיה בהתחלה פתרון נקודתי לבעיה ספציפית התגלה כעסק כלכלי משתלם, ועם הזמן הובאו עוד ועוד פועלים שעבדו תמורת משכורות נמוכות בהרבה מאלו ששולמו לפועלים המקומיים. פועלי הבניין הישראלים החלו לאבד את עבודתם עקב המיזם הכלכלי המשתלם של ייבוא עבדים מחו"ל. את עיקר המחיר שילמו פועלי הבניין הערבים, שהיוו את הרוב הגדול של עובדי הבניין בארץ. מאז שנת 95' איבדו 35,000 מהם את מקום עבודתם, ורובם נשארו מובטלים.

הסרט "בונים עתיד", שיוקרן הערב במרכז של מפלגת דע"ם ביפו, מנסה להציג את הקשר בין הסגר, ייבוא הפועלים הזרים, האבטלה במגזר הערבי ואירועי אוקטובר 2000. בנוסף, הוא מתעד את תהליך החזרה לעבודה של פועלי הבניין הערבים, תהליך שהחל ביוזמה של עמותת מען לקשר בין פועלים מיומנים ומובטלים לבין חברות הבנייה הגדולות. את הסרט יצרו אנשי קבוצת "וידאו 48", קבוצה שהוקמה במטרה לעסוק בבעיותיה של האוכלוסיה הערבית בישראל. אנשי הקבוצה - שירי וילק, ניר נאדר ויונתן בן אפרת - יצרו גם את "לא בגינה הפרטית שלי", סרט שעוסק בנסיונותיה של העיר כרמיאל להשתלט על אדמותיו של הכפר ראמיה ושהוקרן לפני מספר חודשים בערוץ 8 בכבלים.

הצילומים לסרט החלו בזמן שאנשי עמותת מען הפגינו עם פועלי בניין מובטלים נגד אי קבלתם לעבודה באזור הצפון. במהלך הצילומים יצרו אנשי העמותה קשר עם "סולל בונה", והתחיל תהליך שהביא לכך שלקראת סיום העבודה על הסרט עבדו כבר כ-500 פועלים הקשורים למען. את התהליך הזה תיעדו אנשי וידאו 48, תוך שיחות עם הפועלים, המעסיקים ועוד גלריה מגוונת של דוברים. בעיניהם של אנשי הקבוצה, המטרה היא להציג את התמונה הכוללת של שוק העבודה בארץ – שוק שהפך בעשור האחרון פרוץ לחלוטין. מטרה נוספת היא להצביע על הקשר שבין הפיטורים ההמוניים של פועלי הבניין הערבים לבין ההפגנות האלימות של אירועי אוקטובר.

אבל המטרה העיקרית, בעיניה של הבמאית שירי וילק, היא לגרום לאנשים לפעול: "אנחנו רואים את עצמנו כקולנוע אקטיביסטי. אנחנו רוצים שאנשים שיראו את הסרטים שלנו ירצו לשנות את המציאות. המטרה שלנו היא להוציא את האנשים מהמקום הסביל של הצופה". זאת גם הסיבה שההקרנות של סרטי הקבוצה כמעט תמיד מלוות בדיונים. הפעם ייערך דיון בהשתתפות ד"ר יוסי דהאן (יו"ר מרכז אדווה), אלה קרן (מהמוקד לסיוע לעובדים זרים) ודני בן שמחון (מתאם צפון של עמותת מען). להקרנת הבכורה של הסרט, לפני כחודש בסינמטק ת"א, קדמה הפגנה של פועלי מען ברחבת הסינמטק נגד התוכנית לחדש את ייבוא הפועלים מחו"ל. הפעם לא מתוכננת הפגנה, ויוצרי הסרט יסתפקו בהצטרפותם של הצופים למגוון הפעולות המתוכננות בעתיד.

* "בונים עתיד", יום שני, 21/7, 20:30, רח' 3048 יפו (הכניסה מרחוב עולי ציון – שוק הפשפשים).

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully