וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

"השירים יישארו לעולם": המונים הגיעו לטקס האשכבה של מתי כספי

עודכן לאחרונה: 9.2.2026 / 12:29

ארונו של כספי, מהמוזיקאים החשובים והאהובים בתולדות המוזיקה הישראלית שהלך לעולמו לאחר מאבק בסרטן, הוצב ברחבת משכן לאמנויות הבמה בתל אביב. בטקס השתתפו בין היתר שותפיו ליצירה ריקי גל, דני רובס ושלמה גרוניך

מתי כספי בערב המחווה "שרים מתי כספי", אמפי פארק רעננה, 30 באוגוסט 2025/ניר יהב

אלפי בני אדם הגיעו הבוקר (שני) לחלוק כבוד אחרון למוזיקאי מתי כספי, מהדמויות החשובות והאהובות בתולדות המוזיקה הישראלית, שהלך לעולמו לאחר מאבק בסרטן. ארונו של כספי הוצב ברחבת המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב, והציבור עבר על פניו כששיריו של כספי הושמעו ברקע - וזכו למחיאות כפיים.

בטקס האשכבה, בהנחיית נעם סמל, הונחו זרים של ארגונים שונים. בטקס נאם ראש העירייה רון חולדאי והשתתפו בו שותפיו ליצירה של כספי - ריקי גל, שלמה גרוניך ודני רובס, כמו גם עדי כהן, סולני האופרה הישראלית והמנהל המוזיקלי דודי זבה.

כהן הייתה הראשונה לשיר, וביצעה את "עוד יום", שכספי הלחין למילותיה של רחל שפירא וביצעה במקור גלי עטרי. היא סיימה את הביצוע במילים: "תודה מתי". אחריה עלו זמרים של האופרה הישראלית לביצוע כמה משיריו של כספי: "דקה דומיה" (מילים של יהונתן גפן, שר במקור יוסי בנאי), "ילדותי השנייה" (מילים: אהוד מנור), "שיר היונה" (מילים: שמרים אור, שרה במקור נתנאלה) ו"מה זאת אהבה" (מילים: אהוד מנור; שרה במקור ריקי גל). לאחר מכן ניגן גיל שוחט מחרוזת של כמה מנגינות של כספי, בהן "מקום לדאגה", "מה זאת אהבה" ו"ברית עולם". אחריו עלה גרוניך, שביצע את "אחרי שנסעת (ואותך)". בהמשך הצטרף אליו דני רובס לביצוע משותף של "ציור".

דני רובס ביצע לבדו - תוך שהוא משתנק מדמעות - את "ברית עולם", שכתב מנור והלחין כספי. "כולם מדברים על המוזיקה של מתי. תודה למשפחה שהיתה איתו ברגעים הקשים ותמכה בו", אמר לפני הביצוע. "מתי היה גדול המוזיקאים בני דורנו. היה לי כבוד לנגן, לשיר ואפילו לכתוב איתו. ועדיין גם אחרי שנים, כשהשם שלו הופיע בטלפון, שלי הלב שלו קפץ. השיר 'ברית עולם' התחיל ממנגינה לסרט 'חגיגה בסנוקר'. כמה שנים אחר כך אהוד מנור חיבר את המילים המרגשות ומלאות האהבה שחשובות בחיים שלי וחרוטות גם על הקבר של אחי יואב. מתי, תודה על השירים המופלאים והנדירים שיישארו איתנו תמיד".

נפרדים ממתי כספי - כל הכתבות בוואלה תרבות
הדעות יישכחו, המוזיקה תישאר לנצח: מתי כספי היה הפסקול של ישראל היפה
שלמה גרוניך: "הייתי אצל מתי כספי לפני חודש, שרתי לו וחשתי שהוא מחייך"
הסיפור המצמרר נחשף: כך מתי כספי הציל את חיי אמנון אברמוביץ'
"ברית עולם", "זה מכבר" ו"אחותי הקטנה": השירים הבלתי נשכחים של מתי כספי

טקס אשכבה של מתי כספי, המשכן לאמנויות הבמה, תל אביב, 9 בפברואר 2026/ראובן קסטרו
טקס אשכבה למוזיקאי מתי כספי, רחבת המשכן לאמנויות הבמה, תל אביב, 9 בפברואר 2026/מערכת וואלה, שגיא בן נון
רובס על הבמה/ראובן קסטרו
דני רובס וריקי גל/ראובן קסטרו

ריקי גל, המזוהה עם מתי כספי ויצירתו, סיימה את הטקס כשביצעה את הלהיט הענק "מקום לדאגה" שהלחין כספי למילותיו של יהונתן גפן, במהלך השיר הצטרפה לביצוע שלומית אהרון. גל הקדימה ואמרה לקהל: "אני יודעת שהאהבה שלכם החזיקה את מתי עד הרגע האחרון. הוא כל כך הודה לכם על זה. היו אפילו רגעים שהוא פתאום התאושש וניסה לנגן ולרדת אל החוף וכולנו חשבנו שהוא עוד יחזור ויופיע, אבל זה לא צלח. אני באופן אישי מודה לכם. מתי בדרכו אל הנצח".

דמעות רבות נראו בקהל בעת השיר שנפתח במילים: "בקצה השמיים ובסוף המדבר, יש מקום רחוק מלא פרחי בר, מקום קטן, עלוב ומשוגע, מקום רחוק, מקום לדאגה".

טקס אשכבה של מתי כספי, המשכן לאמנויות הבמה, תל אביב, 9 בפברואר 2026/ראובן קסטרו
משפחתו של כספי/ראובן קסטרו
שלמה גרוניך בטקס האשכבה, הבוקר/ראובן קסטרו
טקס אשכבה של מתי כספי, המשכן לאמנויות הבמה, תל אביב, 9 בפברואר 2026/ראובן קסטרו

לפני תחילת טקס האשכבה, יו"ר אמ"י (ארגון אמני ישראל) יונה אליאן-קשת ספדה לכספי בשיחה עם וואלה תרבות. "למתי כספי הייתה מוזיקה מורכבת. היה בה עומק. היה לו אישיות, עם ההומור המסויים שלו ועם ההתנהגות הלא קונוונציונלית שלו בחיים. כל אלה ביחד יצרו אמן באמת גדול מהחיים. כבר יומיים מדברים על כמה מתי היה ענק, גאון ונפלא וזה הכל נכון", אמרה.

"אני רוצה לדבר על זה שהטקסים של אחרי מות - פחות מדברים אליי. הייתי רוצה שהאמנים יקבלו עוד בחייהם את כל האהבה, התמיכה וההוקרה, שהם יבינו כמה הם חשובים לחברה. אחד הדברים שמכעיסים ומקוממים זה שכאילו יש פג תוקף לאמנות. כאילו שזה יוגורט שכבר לא טוב. אמנים גדולים כאלה כמו מתי כספי ואריק איינשטיין אין להם פג תוקף. הייתי רוצה שיקשיבו גם ליצירה החדשה של אמנים וותיקים. וזה לא קורה. מתי הוא מאלו שכן קיבלו הערכה בחייהם ובכל זאת, כשהוא הביא שירים חדשים בערוב ימיו, לא קיבלו אותם ברדיו. אותו דבר קרה עם אריק. זה נורא שהאמנים לא זוכים להערכה שמגיעה להם אלא רק אחרי מותם".

המגישה והשחקנית רבקה מיכאלי ספדה גם היא לכספי בשיחה עם וואלה תרבות. "מתי היה בן אדם מורכב. מורכב זאת המילה של השנתיים האחרונות. הוא היה מאוד מורכב. אין ספק שהוא אחד האנשים החשובים ביותר שנולדו פה ושיצרו פה מוזיקה, שתשאר לנצח. יש שירים שיישארו לעולם. רוב הרפרטואר שלו יישאר לעולם. זה אינסופי. זכיתי לעבוד איתו בתכנית מאוד מצחיקה, כשהוא וגדי אורון ויעקב נוי, שלישיית לא אכפת להם, השתחררו מהצבא. היה שם קטע שבו מתי סיפר סיפור מצחיק כמו שהוא ידע ולא יכולתי לדבר מרוב צחוק והוא עם פנים חתומות. הפרידה ממנו מאוד קשה".

חותם עצום

כמבצע, מלחין ומעבד מוזיקלי, כספי הותיר חותם עצום על המוזיקה בישראל וחתום על עשרות נכסי צאן ברזל החל מסוף שנות ה-60. הוא הקליט 18 אלבומי אולפן - מהם חשובים במיוחד אלבום הבכורה "מתי כספי" מ-1974, והאלבום השני, אף הוא נקרא בשמו, שמכונה "הפעמון" מ-1976 - והיה שותף לכמה מהפסגות הגבוהות של המוזיקה הישראלית בשלושת העשורים הבאים.

רבים מאלה הגיעו דרך שיתופי הפעולה שלו, בין היתר עם אהוד מנור, שהוא הלחין עשרות משיריו (בהם "ימי בנימינה", "מישהו", "ברית עולם", "ילדותי השנייה", "חלומות שמורים" ועוד רבים); חוה אלברשטיין, שלה עיבד שירים רבים משני אלבומיה המכוננים באמצע שנות ה-70, "לו יהי" ו"כמו צמח בר"; שלמה גרוניך, שאיתו יצר את סדרת אלבומי "מאחורי הצלילים" והוביל את תנועת הרוק המתקדם הרך של אותו עשור; ריקי גל, שכספי הפיק והלחין לה את להיטיה הגדולים ביותר (בהם "נערת הרוק", "מערבה מכאן", "ילד אסור ילד מותר", "הנה פתחתי חלון", "מה זאת אהבה", "בצער לא רב, ביגון לא קודר", "אילו יכולתי", ועוד); סשה ארגוב, שאיתו הקליט שני אלבומים משותפים; ועוד רבים, מגלי עטרי עד אריק סיני, ממאיר בנאי עד ירדנה ארזי, מארז הלוי ודני רובס עד שושנה דמארי ואריק לביא. הוא גם נחשב לחלוץ בייבוא של סגנונות מוזיקה מברזיל לישראל.

עוד בוואלה

"ברית עולם", "זה מכבר" ו"אחותי הקטנה": השירים הבלתי נשכחים של מתי כספי

לכתבה המלאה

ריקי גל בטקס האשכבה, הבוקר/ראובן קסטרו
שלומית אהרון, הבוקר/ראובן קסטרו
מירי אלוני בטקס האשכבה, הבוקר/ראובן קסטרו

בין שיריו הנוספים של כספי כמבצע וכמלחין - והוא ביצע רבים מהשירים שכתב לאחרים - ניתן למנות אינספור להיטי ענק. ובהם "כשאלוהים אמר בפעם הראשונה", "ואותך (אחרי שנסעת)", "ביום מסה", "נח", "איך זה שכוכב", "הנה הנה", "יום שישי חזר", "לא ידעתי שתלכי ממני", "יום יום אני הולך למעונך", "מקום לדאגה", "שיר אהבה (כמו גלגל)", "בלילות הקיץ החמים", "הם בזמר הזה", "סליחה", "עוד תראי את הדרך", "ימי בצורת", "שיר עם נקי", "היא חזרה בתשובה", "סטירת לחי", ו"נחליאלי", וכן "אליעזר בן יהודה" ו"בלדה על סוס עם כתם על המצח" של חוה אלברשטיין; "לא דיברנו עוד על אהבה", "עוד יבוא היום" ו"שיר היונה" של נתנאלה; "זה מכבר" של אושיק לוי; "שלא ייגמר לי הלילה" של אף אוזן גרון; "לא טוב היות האדם לבדו" ו"לקחת את ידי בידך" של יהודית רביץ; "פנקס הקטן" של ששי קשת; "ואתם רוקדים" של דורי בן זאב, "מרוב אהבה", "דקה דומיה", ו-"שיכור ולא מיין" של יוסי בנאי; "ממריאה ברוח" ו"עוד יום" של גלי עטרי; "אמור שלום" של שוקולד מנטה מסטיק; "סיבה טובה" של אריק סיני; "אם תלך עכשיו" (במקום פרידה)" של רביעיית הזמר של חיל האוויר, "אין לנו מילים" עם אושיק לוי, פופיק ארנון ואילנה רובינא, "אושר" עם ארץ טרופית יפה, "שלום עליכם" עם בעז שרעבי ו"מסתובב" עם אביב גפן. הוא גם כתב את מוזיקת הרקע לסרט "חגיגה בסנוקר".

אף רבים משיריו לילדים הפכו לקלאסיקות, בהם "הסביבון שלי", "כלבלב הו בידי בם בם", "בן", "אחותי הקטנה", "הפרידה מתיבת נוח (זוגות זוגות)", "מי ראה את באני", "נמלים", "אולי זה מעליב" ואחרים. כמה מאלה גם הופיעו בקלטת הילדים הפופולרית "בובה מתי", שביים שמי זרחין.

לא פחות חשובה היא עבודת ההפקה והעיבוד של כספי לאמנים אחרים, שמהם נולדו כמה מאלבומי המופת של המוזיקה הישראלית לדורותיה: הוא עיבד חלקים מאלבומי המופת "לו יהי" ו"כמו צמח בר", והפיק את שני האלבומים הראשונים של אריק סיני, "אריק סיני" ו"צל כבד"; שלושה מאלבומיה הבולטים של ריקי גל - "ריקי גל", "מה זאת אהבה" ו"אני אוהבת אותך יותר"; "העולם בשחור לבן" של הדודאים; שני האלבומים הראשונים של שוקולד מנטה מסטיק; "הלילה" של ארז הלוי; "ממריאה ברוח" של גלי עטרי; "גשם" של מאיר בנאי; "מסגרות" של דני רובס; "נשמה צוענית" של ירדנה ארזי; "אור" של שושנה דמארי; "שר" של אריק לביא, "חופשי" של אדם ועוד רבים. הוא גם הרוח החיה, לצד אהוד מנור, מאחורי אלבום המוזיקה הברזילאית "ארץ טרופית יפה" ומופע הקאנטרי והפולק "עמק הנהר האדום".

  • עוד באותו נושא:
  • מתי כספי

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully