וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

כתבי סביבה מחרימים את השרה עידית סילמן: "פוגעת בחופש העיתונאי ובזכות הציבור לדעת"

עודכן לאחרונה: 30.8.2026 / 20:31

שורת כתבי סביבה בכלי תקשורת מתחרים בשיתוף פעולה נדיר מחרימים את שרת הגנת הסביבה לאחר שמסרה מידע חלקי בלבד על היקפי זיהום האוויר בארץ, והודיעו כי לא יצטרפו למסיבת העיתונאים שלה. "זו פגיעה בחופש העיתונאי ובזכות הציבור לדעת וזלזול ביחסים בין הדוברות לכתבים"

עידית סילמן, 18 ביוני 2026. ראובן קסטרו
עידית סילמן/ראובן קסטרו

שורת כתבי סביבה בכלי תקשורת מובילים - הארץ, שקוף, כלכליסט ו-ynet - מחרימים את שרת הגנת הסביבה, עידית סילמן, לאחר שלדבריהם התנהלותה פגעה בחופש העיתונאי ובזכות הציבור לדעת, כך נודע לוואלה תרבות.

הבוקר נשלחה מהמשרד להגנת הסביבה, בראשו עומדת עידית סילמן, ההודעה השנתית לתקשורת שעוסקת בהיקפי זיהום האוויר בישראל. החוק מחייב את המשרד לשלוח את המידע עד 1 בספטמבר. כך היה נהוג במשך שנים רבות במשרד, תחת שרים שונים, כאשר כתבי הסביבה מקבלים את החומר כמה ימים מראש, באמברגו לפרסום, לקראת מסיבת עיתונאים במעמד השרה. אולם הפעם המייל ממשרד הגנת הסביבה הגיע עם נתונים חלקיים מאוד, ובהם מצגת מהונדסת שכללה רק את הדגשים החיוביים והזמנה למחר (שני) למפגש עיתונאים מקוון שם השרה סילמן, מנכ"ל המשרד וגורמים נוספים.

בתגובה לכך, בשיתוף פעולה יוצא דופן וגילוי סולידריות, הודיעו כתבי הסביבה יעל געתון מ"שקוף", צפריר רינת מהארץ, שני אשכנזי מכלכליסט ואילנה קוריאל מ-ynet, שלא יצטרפו למסיבת העיתונאים אם לא ישלחו חומרים כנהוג. בפנייה לדובר המשרד להגנת הסביבה, רועי שחם, הם כתבו כי לא ישתתפו במפגש העיתונאים מחר "בשל דלות החומרים" והוסיפו כי הם מוצאים ש"זו פגיעה בחופש העיתונאי, בזכות הציבור לדעת וזלזול ביחסים שנבנו בעשור האחרון בין לשכת הדוברות לכתבי הסביבה". כתבי הסביבה הוסיפו כי דו"ח המפל"ס (מרשם פליטות לסביבה, העלויות למשק של זיהום האוויר ופליטת גזי החממה) "נלקח ברצינות רבה וללא תשתית חומרים מלאה, שהשנה באופן תמוה ובניגוד למקובל לא נשלחה לעיתונאים" לא יוכלו להתייחס ברצינות לפגישה מחר.

כתבת הסביבה של "שקוף", יעל געתון, מיוזמות המחאה, אמרה לוואלה: "הדרישה שלנו היא בסיסית, לקבל את כל החומר בשקיפות מלאה כדי שנוכל לעשות את העבודה העיתונאית שלנו, לטובת הציבור כולו. מדי שנה החומרים נשלחים מספיק זמן מראש כך שעיתונאים יוכלו לנתח ברצינות את הדוח ולפרסם כתבות מקצועיות ואמינות. זה רק סימלי שגם אקורד הסיום של סילמן במשרד ילווה בפוליטיזציה של חומרים לתקשורת, בנושא החשוב והדרמטי בחיינו זיהום אוויר. נזכיר שמדי שנה מתים בישראל כ-5,000 בני אדם מהשלכות זיהום האוויר, וזו הערכת חסר. הדוח אמור לשקף את מצב הזיהום השנתי בישראל ולא את האופן שבו השרה תופסת את עצמה".

מאז תבוסתה של סילמן בפריימריז של הליכוד, היא נעלמה מהציבור, ובנוסף, אומרים כתבי סביבה לוואלה, השרה מחרימה חלק מהכתבים ולשכת הדוברות שלה לא עונה על כל השאילתות.

רק לאחר הפרסום על מחאת כתבי הסביבה בוואלה במשרד להגנת הסביבה, בסופו של היום, שלחו לכתבים את בסיס הנתונים.

בחלוף שעות מבקשת התגובה מהשרה סילמן, התקבלה תגובה בשם המשרד להגנת הסביבה: "הטענות בדבר הסתרת מידע או 'הנדסת' נתונים משוללות יסוד וקשה להבין על מה הן נשענות. כבר ביום שישי הועברו עיקרי הנתונים והממצאים; היום (ראשון) הושלמה העברת כלל החומרים; מחר (שני) יתקיים התדרוך המקצועי שנועד להציג את הנתונים באופן מלא, להסבירם ולאפשר העמקה ישירה מול גורמי המקצוע; והפרסום עצמו מתוכנן רק ליום שלישי - כך שלרשות הכתבים עומד זמן נוסף להעמיק בחומרים ולהפנות שאלות ככל שיידרש. הנתונים מדברים בעד עצמם ומציגים שורה של מגמות סביבתיות חיוביות ומשמעותיות, שעליהן צריך לדבר ואותן ראוי להביא לידיעת הציבור. נדמה כי הביקורת נובעת, לפחות בחלקה, מכך שהתמונה העולה מהנתונים חיובית יותר מזו שחלק מהמבקרים ציפו למצוא. ראוי שהדיון יתבסס על הנתונים עצמם ולא על הנרטיב שמבקשים להתאים להם".

עיתונאית "שקוף" ומיוזמות המחאה, יעל געתון, אמרה על תגובת המשרד להגנת הסביבה: "במשרד להגנת הסביבה שכחו לציין שאת בסיס הנתונים הם שלחו לכתבים רק אחרי המחאה שלנו והפרסום בוואלה. אם בדוברות המשרד היו עסוקים קצת יותר בסביבה וקצת פחות בפוליטיקה, בוודאי היו שמים לב".

במסגרת פרויקט מיניסטרמטר של אתר שקוף, פרסמו לאחרונה כל הדוחות של השנים האחרונות ונמצא כי חלה עליה בזיהום.

הלב של עידית סילמן "עם משפחת גולדין", אבל הטלפון שלה סינן אותם שנים

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully