משרד התרבות בראשות השר מיקי זוהר ביטל עשרות פרסי יצירה עבור שנת 2025 בכל תחומי התרבות - כך פורסם הבוקר (רביעי) לראשונה בתכנית "גם כן תרבות" בהגשת גואל פינטו בכאן תרבות. גורמים הבקיאים בנעשה במשרד התרבות אישרו לוואלה תרבות את הפרסום וחידדו את חומרת המצב: גורם במשרד התרבות חשף בשיחה עם וואלה תרבות כי המשרד מחק מעל לארבעה וחצי מיליון שקלים שיועדו לחלוקת פרסים ב-2025.
על פי אותם גורמים, כל הפרסים שחולקו על ידי משרד התרבות, שתקציבם הכולל היה 5 מיליון, בוטלו, למעט ארבעה פרסים - פרס תרגום לספרות גרמנית, פרס עמיחי לשירה עברית, פרס רכטר לתכנון אדריכלי, ופרס על שם יצחק נבון. לוואלה תרבות נודע כי בתחומי הספרות בוטלו כ-60 פרסים, בתחומי האומנות החזותית - 40 פרסים, במוזיקה - 20 פרסים, בטקס ע"ש אריק איינשטיין - 15 פרסים, במחול בין 4 ל-6 פרסים.
על פי הפרסום ב"גם כן תרבות", באמנות הפלסטית נמחקו פרסים שבשנת 2024 עמדו על כ-800 אלף שקלים וחולקו לעשרות אמנים, במוזיקה הקונצרטנטית בוטלו הפרסים שבשנת 2024 היה תקציבם 120 אלף שקלים, ובתחום המחול הועלמו פרסים בשווי 230 אלף שקלים.
בזמן שהשר קיצץ מעל ל-4.5 מיליון של חלוקת עשרות פרסים משמעותיים בכל התחומים, שמוענקים במשרד במשך עשרות שנים, באחרונה כזכור ייסד השר זוהר טקס קולנוע פוליטי שנוי במחלוקת. על פי הערכות בתעשייה, תקציב הטקס עמד על כשני מיליון וחצי שקלים, מתוכם מיליון לחלוקת הפרסים.
ממשרד התרבות נמסר בתגובה: "ההחלטה על כך התקבלה כבר בתחילת 2025. הטענה שלפיה תקציבי הפרסים שלא חולקו הוסטו למימון טקס פרסי הקולנוע אינה נכונה. תקציבי הפרסים לשנת 2026 טרם נקבעו, ובמידה והמשרד יחליט על חלוקת פרסים, הוא יעדכן על כך בהמשך".
אתמול נודע כי שר התרבות מיקי זוהר מחק גם את גם פרס דבורה עומר לספרות ילדים ונוער, שניתן במשך 20 שנה וסכומו עמד על 100 אלף שקלים. הדבר עורר את כעסו של הסופר ינץ לוי, שכתב בעמוד הפייסבוק שלו: "ההחלטה לבטל השנה את פרס דבורה עומר לספרות ילדים ונוער היא פסולה, מזלזלת ומעידה על סדר היום העלוב של משרד התרבות בפרט ושל הממשלה בכלל. ספרות הילדים היא המסד שעליו נבנות ההשכלה והיצירתיות של הילדים לכל חייהם. חברה שזונחת את ספרות הילדים למעשה פוגעת ביכולות של הילדים ובני הנוער בהווה ובעתיד. חברה שאין לה ספרות ילדים חזקה ויצירתית מאבדת את הדרך. פרס דבורה עומר הוא דרך יפה לתמוך בתחום הזה וגם להצהיר על חשיבותה של ספרות הילדים. חשוב לזכור שבשונה מקולנוע, מתיאטרון ומתחומי תרבות נוספים, הספרות פועלת כמעט ללא תמיכה".
"מעניין", הוסיף לוי, "אם תקציב הפרסים לספרות ילדים זלג ל'השקעה' הלא מתוכננת של שר התרבות בפרסי קולנוע, שהכריז עליהם כדי לפעול נגד פרסי אופיר. מעבר להזנחה הזאת, היחס המזלזל מתבטא גם בכך שבכלל לא הודיעו על ביטול הפרס השנה. אני פונה למפעל הפיס בקריאה להקים פרס מקביל לספרות ילדים ונוער. במקום שבו משרד התרבות מזניח על מפעל הפיס לפעול".
לפוסט של ינץ לוי קדם אתמול פוסט בפייסבוק של סופרת הילדים רינת פרימו, שהביעה תמיהה: "יכול להיות שפרס דבורה עומר לספרי ילדים ונוער בוטל ואף אחד לא הודיע על זה? בשנה שעברה הייתי אחת הזוכות וזו התקופה שבה אמורים להודיע על הזכייה. לא שמעתי כלום. האם מישהו הגיש ספר למועמדות ומחכה לתשובות? אולי לא יצא בכלל קול קורא? ואני עוד שאלה: אחרי המאבק הצודק לקבלת תמלוגים עבור השאלה מספריות ציבוריות, נכון לעכשיו בכלל לא התקבלו מכתבי זכאות לתמלוגי 2024. אז זהו? בעקבות הלקחים מפדיחות העבר, הוחלט להתקדם לפדיחות גדולות יותר ופשוט לא לדווח? נראה לי שמשרד התרבות פשוט ביטל הכל. ובניגוד לקולנוע, אפילו לא עשו מזה דרמה. סתם עשו לנו גוסטינג".
פרימו הוסיפה ואמרה אתמול לוואלה תרבות: "להיות סופרת ילדים ונוער פירושו שמקבלים המון הערכה וכבוד מילדים וממשפחות אבל כמעט אפס הכרה מכל מקום רשמי. וזה חשוב. ספרות טובה היא לא תחביב, היא מקצוע. אנחנו לא רוצים לחיות במקום שבו מייבשים ספרות ילדים כי היא פשוט תחדל להתקיים. וזה אומר שאצלכם בבית לא יהיה משהו טוב לקרוא עם הילדים לפני השינה".
