וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

המועצה לתרבות ואמנות תחת מתקפה: "שותקים מול ביטול הפרסים של מיקי זוהר"

עודכן לאחרונה: 27.1.2026 / 11:44

ארגוני התרבות שיגרו מכתב חריף למועצה לאחר שמשרד התרבות החליט לבטל מסיבות פוליטיות עשרות פרסי יצירה ממלכתיים. במקביל: עיריית כפר סבא הכריזה על פרס חדש בתגובה להחלטה של זוהר

הפגנת "יוצרים צעירים נגד חיסול הקולנוע הישראלי" ליד בנייני האומה, ירושלים, נגד טקס הקולנוע הפוליטי של שר התרבות מיקי זוהר, 30 בדצמבר 2025/ג׳וני דוב

שורה של ארגוני תרבות ישראלים שיגרה היום (שלישי) מכתב מחאה למועצה הישראלית לתרבות ואמנות, בטענה שהגוף שותק מול החלטת משרד התרבות לבטל לאלתר עשרות פרסי יצירה ממלכתיים מסיבות פוליטיות. "שתיקה, היעדר דיון פומבי או הימנעות מנקיטת עמדה ברורה אינם עולים בקנה אחד עם תפקיד המועצה ועם אחריותה הציבורית", כתבו הארגונים.

המועצה לתרבות ואמנות היא גוף שתפקידו לייעץ למשרד התרבות ולשר התרבות בנושא התמיכה באמנות ובאמנים. בראש המועצה עומד היום חיים פרלוק.

ארגוני התרבות דורשים מהמועצה לפעול לביטול החלטת שר התרבות מיקי זוהר, שלפי הפרסומים החודש ביטל כ-140 פרסי יצירה בהיקף של ארבעה וחצי מיליון שקלים. זוהר, שהחריף בחודשים האחרונים את העימותים שלו עם עולם התרבות, הבהיר כי הסיבה לצעד היא פוליטית, בטענה שקרית כי הפרסים מחולקים "תוך התעלמות ברורה מאמנים בעלי דעות שרוב העם מחזיק בהם". ארגוני התרבות הצביעו על השקר, ומדגישים כי "לאורך השנים זכו בפרסי היצירה יוצרים ויוצרות מכל קצוות הקשת התרבותית, החברתית והאידיאולוגית של החברה הישראלית".

מיקי זוהר/ראובן קסטרו

"פרסי תרבות ממלכתיים אינם מחווה סמלית בלבד, אלא כלי מדיניות מרכזי המבטא את מחויבותה של המדינה לעידוד מצוינות, חופש יצירה והמשכיות תרבותית איכותית", כתבו הארגונים לחברי המועצה, "פרסי עידוד היצירה הם כלי מדיניות מובהק. הם אינם 'תוספת' שולית, אלא מנגנון שמחזק איכות, חדשנות, המשכיות מקצועית והכרה ציבורית ביוצרים וביוצרות. זהו כלי המצוי בתחום תפקידיכם לקידום ועידוד האמן והיצירה. ביטולם הגורף של הפרסים, גם אם באצטלה של ביטול התקצוב בשנת תקציב מסוימת, מחליש את מערכת התרבות כולה, פוגע בתמריץ למצוינות, פוגע באופן מיוחד באמנים עצמאיים ומשדר מסר ערכי של זילות התרבות ותפקידה בחברה".

"חובתכם לדרוש, לבחון, להתריע ולהציע באופן שוטף ועקבי, ובאופן מיוחד אם וכאשר מתקבלות החלטות הפוגעות בליבת העשייה התרבותית ובמנגנונים מרכזיים לעידוד מצוינות", הדגישו הארגונים, ודרשו מהמועצה לקיים דיון מקיף בנושא. "זהו רגע מבחן למעמדה של המועצה ולמחויבותה לערכים שלשמה הוקמה. אנו מצפים ממועצת התרבות והאמנות, חברותיה וחבריה לפעול באופן ההולם את האחריות הציבורית הכבדה המוטלת עליכם - כלפי התרבות, היצירה והרוח של החברה הישראלית".

עוד בוואלה

"עשו לנו גוסטינג": מיקי זוהר ביטל בחשאי עשרות פרסים בשווי 4.5 מיליון שקל

לכתבה המלאה

המכתב יצא מטעם פורום מוסדות תרבות ואמנות, המאגד מעל 150 מוסדות, גופי תרבות ואיגודים. בין הארגונים החתומים על המכתב: אגודת הסופרות והסופרים העבריים בישראל, אי"ב - ארגון יוצרים עצמאים בתיאטרון, איגוד האוצרות.ים, איגוד האמנים הפלסטיים, איגוד הבמאיות והבמאים, האיגוד הישראלי לארכיונאות ולמידע, איגוד המוזיאונים, הפורום הדוקומנטרי בישראל, איגוד הסטודנטיות והסטודנטים בבצלאל, מחאת הסופרות/ים והמשוררות/ים, איגוד העורכים - איגוד מקצועות הפוסט, מרכז פליציה בלומנטל למוזיקה, איגוד התסריטאים, עמותת הכוריאוגרפים, איגוד מקצועות האנימציה, פורום מוסדות תרבות ואמנות, א.מ.י - איגוד אמני ישראל, פורום עמותות תרבות ערביות, אקט איגוד עובדים בקולנוע ובטלוויזיה, צלילים - איגוד המוזיקאים והמוזיקאיות, בת"י - איגוד במאי ובמאיות התיאטרון, ושח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות.

התשובה לגזרה: פרסי תרבות חדשים

בתגובה להחלטת משרד התרבות על קיצוץ הפרסים, הכריז ראש עיריית כפר סבא רפי סער על פרס ייעודי חדש לספרות ויצירה עברית. בעירייה אומרים כי הפרס הספרותי יוענק בכמה קטגוריות, בהן פרוזה, שירה, ספרות ילדים ונוער, יצירת ביכורים, כתיבה בעידן הבינה המלאכותית, עידוד יצירה לבני נוער וכן פרס מפעל חיים בתחום הספרות והיצירה העברית. מימון הפרס יגיע מהתקציב העירוני, והוא יוענק בידי ועדה מקצועית.

"מטרת הפרס היא לא רק להוקיר יוצרים מצטיינים, אלא גם לעודד דור צעיר של כותבות וכותבים ולחבר בין מסורת הספרות העברית לבין אתגרי הכתיבה בעידן הדיגיטלי", מסר סער.

בכך מצטרף הפרס החדש ל"פרס בארי ליצירה פוליטית", עליו הכריזו קרן ברל כצנלסון והוצאת אופק בשבוע שעבר, גם כן בתגובה להחלטת משרד התרבות. מדובר בתחרות המוקדשת בעיקר לכתיבה עיונית (נון-פיקשן, מסות או ממוארים פוליטיים), ויוענקו פרסים לכתבי יד מלאים שטרם ראו אור, הן של כותבים מנוסים והן ליצירת ביכורים. פרס נוסף יוקדש "לספרות ילדים דמוקרטית".

"הוא איננו תחליף לפרסים שבוטלו, אלא תשובה ברורה לביטולם: הספרות הפוליטית חיה, נוכחת, ומסרבת לשתוק", נמסר בהודעה לעיתונות.

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully